2017. április 10., hétfő

Azerbajdžan pár, ktorý volal po bojkote európskych hier sú uväznení

aktivista, ktorý volal po bojkote Európskych hier na základe ľudských práv, bol uväznený na osem a pol roka vo štvrtok, a jej manžel na sedem, v čom Amnesty International žiada pokračujúci kriminalizáciu tých, ktorí vystupovať proti orgány v Azerbajdžane.

Leyla a Arif Yunus boli odsúdení za "podvod" a ďalšej trestnej činnosti súvisiace s ich mimovládne organizácie práce v hlavnom pojednávaní v Baku.Medzinárodný pozorovatelia a novinári boli odmietnutý vstup do dvora a len hŕstka diplomati smeli zúčastniť.

obvinenia zo zrady, údajne za špionáž pre Arménsko, je tiež čaká na paru, ale to bolo poslal do samostatného súdu na prerokovanie.

Leyla Yunus je riaditeľom inštitútu pre mier a demokraciu a pred jej zatknutie bol dokumentujúce zaobchádzanie s politickými väzňami v Azerbajdžane orgány. Arif Yunus je historik a politický aktivista.

Leyla bol zatknutý 30. júla minulého roka, päť dní potom, čo organizuje tlačovú konferenciu vyzývajúci k medzinárodnému bojkotu Európskych hier, ktoré sa konali v Baku v júni tohto ročne.Arif bol zadržaný o niekoľko dní neskôr.

Amnesty verí, že obvinenia proti páru boli vyrobené ako odplatu za svoje legitímne prácu v oblasti ľudských práv a kritiku azerbajdžanskej vlády.

Levan Asatiani, An Azerbajdžan kampane Amnesty International, povedal: "Tieto absurdné obvinenia vyústila v krutých trestov za azerbajdžanskej prominentnej ochrancov ľudských práv Leyla a Arif Yunus. Žiadame vládu, aby zrušil tieto odsúdenia. Leyla a Arif Yunus sú väzni svedomia a musí byť okamžite a bezpodmienečne pre pustený. Súdny systém opäť odhalil seba byť viac než cynické nástroj, ktorým prezident Ilham Alijev rozdrví akýkoľvek nesúhlas alebo kritiku jeho režimu.Záznam jeho vlády v oblasti ľudských práv je jednoducho šokujúce. "

Leyla a Arif Yunus obaja trpia vážnymi zdravotnými problémami a ich zdravotný stav sa ďalej zhoršila vo väzbe. Vo štvrtok Arif Yunus stratil vedomie počas súdneho pojednávania. Trpel dva ťahy v apríli 2014 a jeho rodina sa obáva, že on nemôže prežiť ďalšie.

Leyla Yunus bol diagnostikovaný s diabetom a hepatitídy C a znížila videnie v ľavom oku, ale úrady odmietajú previesť ju do nemocnice. Ona oznámila ohrozená, obťažovaní a zlému zaobchádzaniu potom, čo žiadajú o lekárskej starostlivosti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése