2017. április 11., kedd

Heerenveen po pauze tápe, napriek tomu Finnbogason páli ďalej

Alfred Finnbogason dokazuje svoju streleckú formu aj v novom roku. Minulý týždeň pomohol svojmu Heerenvenu gólom z penalty k domácej remíze s Rodou 2: 2. V nedeľu aspoň zmiernil vonkajšie porážku 1: 3 s Cambuur. Pripísal si tak na svoje konto 18. a 19. úspešný zásah v tejto sezóne a upevnil si pozíciu najlepšieho strelca holandskej Eredivisie.
Pre tím z provincie Frízsko je islandský snajper nepostrádateľný. Od svojho príchodu z belgického Lokerenu (17. augusta 2012 za 440 tisíc libier) sa okamžite stal útočníkom číslo jedna. V prvom štarte za "Srdiečka" síce ešte neskóroval, ale v nasledujúcom zápase proti Ajaxu už svoj inštinkt zabijaka preukázal - dal dva góly a zariadil remízu 2: 2 ..Do konca ročníka stihol rozvlniť sieť za súperovým gólmanom ešte dvadsaťdvakrát, čo mu vynieslo tretiu priečku medzi kanoniermi v Eredivisie a dvadsiate tretie miesto v Zlatej kopačke. A pri chuti zostal aj v nove j sezóne, v priemere dáva viac ako jeden gól za zápas a s prehľadom vedie tabuľku strelcov (druhý Graziano Pelle z Feyenoordu stráca štyri zásahy). Pre krajinu v Atlantickom oceáne sa tak rodia ďalšie ofenzívne hviezda.
Historický míľnik v islandskom futbale
Na prelome tisícročia islandský futbal v Európe najviac preslávil Eiður Guðjohnsen. Rodák z Reykjavíku za svoju bohatú kariéru vystriedal mnoho klubov, napríklad PSV Eindhoven, Chelsea, Barcelonu alebo Monako.Teraz v tridsiatich piatich pôsobí v belgickom Club Bruggy.
Keď mal dvadsaťštyri rokov (rovnako ako je teraz Finnbogasonovi), tak váľal v drese londýnskej Chelsea, s ktorou vyhral počas šesťročného pôsobenia dvakrát Premier League (2004/05, 2005 / 06), dvakrát Community Shield (2001/02, 2006/07) a raz ligový pohár (2004/05). Takýto úspech v zbierke doposiaľ Finnbogasonovi chýba.
Vynahradil si to však na reprezentačnej úrovni. Island v kvalifikácii o MS v Brazílii 2014 zaznamenal historický úspech. Dostal sa až do baráže, v ktorej stroskotal na Chorvátsku (0: 0, 0: 2) a na šampionát sa tak nepozrie. Pri tomto putovanie s horkým koncom boli aj obaja futbalisti.Finnbogason nastúpil do 10 zápasov a trafil sa dvakrát. Gudjohnsen nazbieral 8 štartov bez gólovej radosti.
Islande sa rodia veľmi silná generácia útočníkov. Okrem Finnbogasona sa strelecky v kvalifikácii darilo aj Gylfi Sigurdsson z Tottenhamu, Kolbeinn Sigthórssonovi z Ajaxu a Johannom Gudmundsson z Alkmaaru. Prvé dva menovaní sa trafili štyrikrát, Gudmundssson trikrát.
V lete Alfred zmení dres, tvrdí agent
Finnbogason tak dopadol rovnako ako iní futbalisti (Ibrahimović, Bale, atď.), ktorých krajiny sa na majstrovstvách sveta neprebojovali .Avšak jeho výkony v drese Heerenveenu, a najmä gólová potencia, naznačujú, že Islanďan v lete klub opustí. "Ohľadom Alfreda nás kontakt ovala veľa klubov. Podľa môjho názoru dôjde k prestupu v júni," vyjadril sa na začiatku januára hráčov agent Kees Ploegsma. Špekulovalo sa o záujme talianskeho dua AS Rím, AC Miláno, anglického Evertonu či španielskeho Villareal.

V hre sú však tiež ruský Zenit Petrohrad, škótsky Celtic alebo nemeckí zástupcovia Werder Brémy a Hamburg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése